U bent hier: >> Resultaten

Resultaten

In het midden van de jaren tachtig is de Eglise Réformée Confessante au Bénin (ERCB) ontstaan. Sinds 1992 zijn er contacten tussen de ERCB en de GKV. Op hun verzoek hebben we de afgelopen decennia vanuit Nederland deze jonge kerk in West Afrika, op steeds weer nieuwe manieren, mogen ondersteunen.

Hieronder een greep uit de resultaten:

  • Sinds een jaar wordt er gewerkt met een Lump sum. Dit houdt in dat niet meer de uitgezondene maar de ERCB bepaalt waar het geld aan wordt uitgegeven.
  • De ERCB houdt nu zelf de financiële administratie bij (in plaats van de uitgezondenen). Vanuit Nederland zijn hiervoor trainingen verzorgd in het opzetten en bijhouden van de financiële administratie. Onderdeel van het werken met Lump sum is namelijk ook het afleggen van een verantwoording van de bestedingen.
  • De realisatie van een kantoor. Hiervoor heeft de gemeente een stukje bouwgrond gekocht en hier een kantoor op gebouwd. Voorheen was het huis van de uitgezondene tevens de centrale ontmoetingsplaats
  • Aanschaf van landbouwgrond. Afgesproken is dat de financiële ondersteuning vanuit Nederland wordt afgebouwd. Om voor de toekomst een alternatieve bron van inkomsten te realiseren heeft de ERCB 10 ha. landbouwgrond gekocht. Gemeenteleden bewerken deze grond en de opbrengsten zijn voor de kerk.
  • Fon bijbelvertaling gereed en bijbels gedrukt. Fon is de meest gesproken taal in Benin. Jarenlang hebben we Geerhard Kloppenburg financieel ondersteund bij vertaalwerk. In februari 2014 zijn de eerste bijbels gedrukt en ze vind gretig aftrek.
  • Ondersteuning voor dominee Theophile. Als enige predikant van de gemeente en een beperkt leidinggevend kader komt veel werk terecht op de schouders van deze beninese dominee. Vanuit Congo krijgt hij nu ondersteuning van dominee Mputu. Een dominee die de Afrikaanse context beter begrijpt dan wij hier ooit zullen kunnen, wat een zegen!
Print Friendly, PDF & Email