U bent hier: >> Benin

Benin

Benin is een straatarm land in de regio West-Afrika. 40% van de inwoners is christen, maar de voodooreligie houdt de mensen nog steeds in haar greep. Een behoorlijk uitdagende context voor de jonge kerk in Benin; de Eglise Réformée Confessante au Bénin (ERCB). Maar de kerk is gedreven en gaat voor groei! West-Afrika Mission | Verre Naasten ondersteunen hen daarbij.

Eglise Réformée Confessante au Bénin

De Eglise Réformée Confessante au Bénin (ERCB) is op bijzondere wijze ontstaan. Eind jaren zeventig werden vanuit Zuid-Afrika Franstalige evangelisatieprogramma’s via de radio uitgezonden. In Benin, waar Frans gesproken wordt, luisterden ook veel mensen naar dit programma en bestelden Bijbelstudiemateriaal. Dat viel op bij een dominee in Benin, die in het dagelijks leven ook postbode was en ontdekte dat er mensen dezelfde pakketjes met boeken ontvingen. Zo kwam er een groep mensen met elkaar in contact en dit leidde in 1986 uiteindelijk tot de oprichting van de ERCB!

Groei
De ERCB is sinds haar ontstaan al een zelfstandig kerkverband. Het kerkverband maakte in twintig jaar tijd een mooie groei door: van een paar gemeentes naar een kerkverband met een gemeente in de havenstad Cotonou, 13 gemeentegroepen en één kandidaat-gemeente in de provincie Mono-Couffo! Daarbij werden zij vanaf 1992 ondersteund vanuit Nederland; financieel en met inzet van Nederlandse opbouwwerkers en predikanten, uitgezonden via West-Afrika Mission | Verre Naasten (toen: de Benin Commissie). In 2013 werd een belangrijke stap in zelfstandig functioneren gezet: de sterk groeiende kerk ging verder zonder permanent uitgezondenen uit Nederland.

Kwetsbaar
Maar, de kerk is nog steeds klein en kwetsbaar. De komende jaren heeft de ERCB onze steun nog keihard nodig in haar groei naar zelfstandigheid. Zo ondersteunt West-Afrika Mission | Verre Naasten in het versterken van het kerkverband, bijvoorbeeld door het opzetten van een eigen financiële administratie, de bouw van een kantoor, aanschaf van landbouwgrond en het aantrekken van dominee Mputu uit Congo ter ondersteuning van de Beninse dominee Theophile. Deze twee predikanten besteden veel aandacht aan de toerusting van gemeenteleiders en -leden.

Print Friendly, PDF & Email