U bent hier: >> Noodhulpactie corona bracht al 4 ton op

Noodhulpactie corona bracht al 4 ton op

De noodhulpactie van Kerkenhelpenkerken.nl heeft al ruim 4 ton opgebracht. Meer donaties kunnen later in de zomermaanden nog binnenstromen. Kerkenhelpenkerken.nl is het gezamenlijke noodhulpplatform van Verre Naasten, de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) en het diaconaat van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Verre Naasten geeft normaliter geen noodhulp. Maar door het coronavirus was de nood zo hoog dat dit nodig was, ook bij partners van West-Afrika Mission | Verre Naasten.

“In Nederland kunnen wij terugvallen op goede medische zorg, sociale vangnetten en miljardeninjecties van de overheid”, schetst Verre Naasten-directeur Klaas Harink. “Voor miljoenen mensen wereldwijd geldt dat niet. Zij zijn niet alleen bang om ziek te worden zonder dokter of kliniek in de buurt. Een lockdown betekent voor hen bovendien: geen inkomsten en dus een eten. Wij geloven in kerken die Jezus’ licht verspreiden met woorden èn daden. Deze coronacrisis vraagt bij uitstek om het praktisch maken van Jezus’ liefde.” Dat kan via het uitdelen van voedselpakketten met rijst, linzen, sojabonen, olie, zout en zeep. Maar ook door mondkapjes en informatie over corona te geven en waterpunten te installeren waar mensen hun handen kunnen wassen.

Burkina Faso
De Eglise Nouvelle Alliance in Burkina Faso deelde voedselpakketten uit aan 50 gezinnen binnen én buiten de kerk. Tweede van rechts: ds. Marc Nabie.

Stil gelegd

“De pandemie van het coronavirus heeft bijna onze hele planeet getroffen, inclusief Afrika en Burkina Faso”, vertelt Marc Nabie, de directeur van het hulpcomité in Burkina Faso. “Op  9 maart 2020 werden de twee eerste gevallen hier ontdekt. In de weken erna volgden tientallen besmettingen. Veel mensen zijn intussen overleden.” Kerken, moskeeën, restaurants en openbaar vervoer zijn gesloten en de mensen moesten zoveel mogelijk thuisblijven. “Hierdoor lag het grootste gedeelte van de economie stil. Na zes weken was de situatie van veel gezinnen met een bescheiden inkomen sterk achteruitgegaan, zo ook het sociale klimaat.”

Voedsel uitdelen

Christenen in de Eglise Nouvelle Alliance (ENA), één van de kerken die West-Afrika Mission | Verre Naasten ondersteunt, worden niet gespaard. “Godzijdank geen covid-patiënten, maar de economische gevolgen zijn voor bijna alle leden van de kerk zeer voelbaar. Velen hebben niet meer genoeg te eten. Daarom hebben we gretig gebruik gemaakt van ons contact met Verre Naasten, dat iedere partner in moeilijkheden uitnodigde om een steunverzoek in te dienen. De reactie op ons verzoek duurde niet lang en onze dank is groot. We ontvingen € 1.250.” De kerk gebruikte het geld voor de aankoop van 50 zakken rijst (à 25 kg) , 300 liter olie en 50 pakjes spaghetti. “De distributie vond plaats op donderdag 30 april in het kerkgebouw. Het doel was om 40 christelijke families (zowel van onze gemeente als van naburige kerken) en 10 families die geen kerklid zijn – ongeacht hun religie – uit de buurt te helpen. Alle geselecteerde gezinnen zijn langs geweest om de hulp in ontvangst te nemen.”

Benin
Ook de Eglise Réformée Confessante au Bénin (ERCB) kreeg ondersteuning van Verre Naasten voor het bieden van corona-noodhulp in haar directe omgeving.

Moslims

Dat er gegeven werd ongeacht van welke kerk je lid bent of welk geloof je aanhangt, viel de mensen in de omgeving van de Eglise Nouvelle Alliance op. “Drie van mijn buren, allemaal moslim, kwamen zelfs naar mijn huis om mij te bedanken”, vertelt Nabie. “Dat verraste mij totaal. Een alleenstaande buurvrouw zei: ‘Sinds ik in Ouagadougou woon, ben ik nog nooit zo ondersteund. Je hebt mijn leven gered, én dat van mijn zoon en mijn zus! God zegene je.’

“Ik zag hoe waar Jezus’ woorden zijn dat er meer geluk is in geven dan in ontvangen.”

De voorganger kreeg tranen in zijn ogen van alle reacties. “Het overweldigde me enorm. Ik zag hoe waar Jezus’ woorden zijn dat er meer geluk is in geven dan in ontvangen. Zoveel monden die ons bedankten, al die mensen die huilden van vreugde en verbazing omdat de Heer op hun nood reageerde! Het deed me ook beseffen hoe groot de nood soms is. Dit geschenk kwam voor velen op het juiste moment, als reactie uit de hemel.” Er is nog meer steun nodig in juli en augustus omdat dit doorgaans de zwaarste maanden zijn: de oogst laat nog lang op zich wachten en het is de piekperiode van malaria, aldus dominee Nabie.

Ivoorkust
Derde partner van West-Afrika Mission | Verre Naasten die ondersteuning kreeg via Kerkenhelpenkerken.nl is de FITEP-faculteit in Ivoorkust.

West-Afrika

Met het aan Verre Naasten gedoneerde bedrag van ruim € 218.960 kon de mission-organisatie in april t/m juni ingaan op de steunaanvragen van 24 partners in 14 landen. Harink: “We konden in totaal (indirect) zo’n 10.000 families ondersteunen.” In West-Afrika kreeg niet alleen de Eglise Nouvelle Alliance in Burkina Faso ondersteuning, maar ook de Eglise Réformée Confessante au Bénin (ERCB) en de FITEP-faculteit in Ivoorkust. Zij bereikten samen zo’n 340 gezinnen, binnen én buiten de kerk, die door de lockdown geen eten meer hadden. De kerken in Benin plaatsen ook 15 installaties waar mensen hun handen kunnen wassen, om besmetting te voorkomen.

Meer weten over de corona-noodhulpactie van Verre Naasten, een gift geven, of een noodhulp-collecte organiseren in jouw kerk? Klik dan hier!

Print Friendly, PDF & Email